Universal Audio LUNA.
För er som är intresserade så går vi igenom hur detta relativt nya inspelnings DAW fungerar, låter och lite kring varför det var en sådan stor grej när det introducerades på NAMM 2020.
Universal Audio LUNA Recording software
Luna är ett gratis DAW även om UA själva gärna inte vill kalla det för DAW utan “Recording Software”. För att kunna använda det så kräver det dock att man har ett UA interface, Apollo Twin eller någon av rackmodellerna. I det här inlägget så testar vi LUNA och jämför lite med Logic som är vårt primära DAW för att se lite “pros and cons”.
Startsida
Det här är den första sidan som möter en när man startar LUNA. I vänsterkanten har vi först “Create” och det är fönstret där man administrerar sina projekt, Antingen genom att starta ett nytt eller genom att öppna ett tidigare som listas under “Recent” “Discover” är UAS Säljsida kan man nog säja. Här är det meningen att man skall bli sugen på att köpa till “Extensions” och pluggar. “Manage” är för att administrera Extensions och Ljudbibliotek till LUNAs egna instrument så som Shape och Ravel och minimoog.
Här kan man också flytta ljudbibliotek till en extern hårddisk t.e.x. Sist har vi “Settings” Där man man ställa in samma saker som i Console mixern som är mjukvaran till UA ljudkort. Mixern är i och med LUNA helt integrerad vilket ger en del fördelar mot att använda mixern separat som man gör t.e.x. i Logic.
Manage sidan
Settings sidan
Arrange fönstret
Så här ser det ut när man har startat upp ett projekt. Man har lånat en del från olika DAW, b.l.a. Protools t.e.x. när det gäller tillgången till samtliga spår i vänsterkanten. Överlag ett snyggt och funktionellt gränssnitt. Till vänster har vi som sagt samtliga spår som går att scrolla upp och ner. Här kan man lätt ordna om spåren genom att dra dom, Välja färg och namn o.s.v. Nytt sedan några uppdateringar tillbaka är “Group selection” menyn. Här kan man lägga till egna grupper eller använda “default” som gör att man gruppar Alla spår man väljer eller samtliga.
Längst upp har vi transport och inställningar för klick, BPM, en del global settings. Längst ut till höger i transport gränssnittet så finns det en ”Workflow” Meny. Här kan man välja lite olika utseende och verktyg beroende på vad man jobbar med för stunden. I t.e.x. Mix workflow så får man en liten miniatyr översyn över hela arret som även går att scrolla i och starta från olika ställen i arret, vilket är en fördel om man t.e.x. jobbar i mixer delen så kan man lätt hoppa till olika delar i låten utan att behöva gå tillbaka till arrange fönstret. Annars känns upplägget ganska likt dom flesta DAWS där ute. Längst till höger har man tillgång till själva hårdvara delen i den tidigare Console mixern som nu är integrerad. Monitorvolym, cue settings, talkback o.s.v.
Längst ner så ser man vilken samplerate man har valt i projektet. Något som är lite annorlunda med LUNA jämfört med andra DAW är att man helt sömlöst kan välja olika samplerates oavsett vad vad man hade för samplerate när man spelade in. Det gör att man t.e.x. kan gå ner i samplerate under mix för att spara processorkraft och sedan gå tillbaka till en högre vid mixdown. “Render” är hur mycket processorn jobbar “render I/O” är Hårddisk “Memory” är minne förstås och DSP/PGM/MEM är DSP resurserna för UAs DSP baserade plugins, dessa använder inte datorns processorkraft utan egna processorer, antingen via ljudkortet eller extern DSP satellit.
Mixern
Mixern har också ett snyggt och lättförståeligt gränssnitt, här ser man alla kanaler, inputs, grupper, Tape extensions, Summing extensions, pluggar, sends o.s.v. Härifrån kommer man också åt olika Cue sends som styr själva hårdvaran, här kan man t.e.x. ställa in en egen monitormix för separata hörlursutgångar o.s.v. Något som också är speciellt för LUNA är en väldigt bra feature som heter “Spill”. Spill fungerar så att klickar man på spill på en BUS kanal så ser man endast bussen och allt som går till den bussen, allt annat döljs även i arrange fönstret.
Det är väldigt smidigt när man t.e.x. mixar trummor, Man får lätt tillgång till hela trumsetet utan att behöva leta upp kanaler i mixern. “Spill” funktionen gillar vi verkligen, det ger en helt överlägsen överblick vid mix. Man kan lätt också skräddarsy vad man vill se i mixervyn genom att längst upp till vänster (inputs/tape/inserts/sends/cue) klicka i och ur vad man vill skall synas under kanalerna. Det finns även Global knappar för copy, remove o.s.v. om man snabbt vill kopiera pluggar till olika kanaler o.s.v.
Här ser vi “Spill” funktionen, Alla kanaler som bussas till “vers Gitarr” visas och allt annat döljs tills att man klickar på “Spill” igen
Neve och API Summing
En av sakerna som sklijer LUNA mot andra DAW är något som heter neve/api summing engine. Det är här det också börjar bli intressant. Under varje bus så kan man välja att emulera en neve 80 series konsoll. Detta för att få karaktären av passera signalen genom ett av dessa legendariska bord. Man kan också välja API för att få en emulering av API 2520 amp och kretsar från ett API bord. Det enda DAW vi känner till som har något liknande är i så fall Harrison Mixbus.
Man har också möjligheten att under varje kanal välja en analog Tape emulering i form av Oxitide Tape (följer med utan kostnad) och STUDER. Man kan också på samtliga bussar lägga till en emulering av en Ampex® ATR-102 Mastering Tape Recorder. I LUNA så följer Oxitide Tape med utan kostnad, Neve, API Summingen, Studer A800 samt Mastertape Ampex får man betala för. Man kan dock testa dessa under 14 dagar. Något som är intressant är att man när det gäller Ampex ATR Master tape så kan man välja att lägga den pre eller post fader. Post fader är väl så det är tänkt i en master tape situation på master kanalen men pre kan ge rätt intressanta resultat på en BUS t.e.x.
När det gäller t.e.x. Neve summingen så är den integrerad i själva mixern på ett annat sätt än vi sett tidigare, T.e.x. så ändras själva kanalen till att anpassas efter Neve eller API bordets output stage. Det är alltså inte riktigt att jämföras med en vanlig plugin som t.e.x. Waves NLS som är en emulering av 3 olika konsoller. Man kan också när det gäller just Neve summingen välja olika impedanser “high” eller “Low. Det gör en stor skillnad på själva soundet men även en liten volym boost när man väljer den lägre settingen.
Här ser vi STUDER A800 Tape emulering på själva kanalerna, både när det gäller Studer och Ampex så kan man välja olika tape formulas, heads, speed o.s.v. Det finns även en mängd presets.
Hur låter det då?
Här är Neve summingen avstängd, Ampex Mastertape avstängd samt samtliga Tape emuleringar på själva kanalerna.
Här är det igång.
Det gör en ganska stor skillnad. Det vi hör är dels att hela mixen låter mer som att den sitter ihop. Det är en mjukare top end, Mjukare transienter. Vi upplever också att stereobilden blir lite bredare. Vi är riktigt imponerade av hur detta låter och fungerar. Det vi märker är att när vi använder detta tidigt i en mix så behöver vi inte jobba lika mycket med EQ, comp o.s.v. för att nå samma resultat. Det låter avsevärt bättre på en gång. Detta är också en kumulativ effekt, det är ju en summing engine så ju fler bussar som använder neve eller API summingen ju större är effekten.
Integrering med hårdvaran
En stor fördel med att själva mixern för UAs olika ljudkort numera är integrerad i LUNA är att man kan återkalla en signalkedja på ett sätt som tidigare inte var möjligt. I och med att man numera spelar in direkt i LUNA utan att gå omvägen via mixern gör att man också kan återkalla samma signalkedja man hade vid inspelningstillfället.
Det räcker med att man klickar på “ARM” för kanalen så återkallas den gitarrförstärkare, Preamp och alla andra inställningar man hade då spåret spelades in. Detta gör att det numera är avsevärt enklare att pausa och återuppta ett projekt långt senare. Tidigare var detta ganska omständligt. Så fort man stänger av “ARM” så försvinner signalkedjan och frigör DSP resurser till annat.
AU Plugins
LUNA Stödjer också tredjeparts AU plugins, inga andra format stöds för tillfället och LUNA är endast för MAC, dock så verkar en PC version planeras men det finns inga datum för det än så länge. En feature med AU plugins är att man kan högerklicka på dom 3 prickarna längst upp till vänster i plugin fönstret och välja att spara en skärmdump på själva plugin GUI, denna bild visas sedan som Thumbnail under inserts.
Bookmarks
En smidig funktion är “Bookmarks”. Man kan när som helst i projektet spara en tidstämpel att gå tillbaka till om man exempelvis vill testa något helt nytt men är osäker på om det funkar. Eller att man har kommit till en punkt där det låter bra och man vill kunna gå tillbaka snabbt om man råkar mixa bort sig. Det finns även session versions och det är mer som t.e.x. “spara som” i Logic.
Sammanfattning
Detta är ingen djupgående analys, utan mer en övergripande titt på olika features och vad man kan förvänta sig och hur det låter. Det finns väldigt mycket mer som vi inte går in på i detta inlägg gällande LUNA, så som Luna instruments, midi editing, Warp edits o.s.v Det finns dock mängder av Tutorials och recensioner på nätet om man vill veta mer.
PROS: LUNA är en frisk fläkt i DAW världen, Det är smart uppbyggt, väldigt lätt att överblicka och lätt att mixa i helt enkelt, funktionalitet med sends, bussar fungerar bättre än många andra DAW . Det låter väldigt bra med Tape emuleringarna och Neve/Api summingen. Det kommer troligtvis också fler extensions och tape emuleringar framöver, Vi gissar att nästa summerings emulering är ett SSL Bord. Integreringen med UAD hårdvara är fantastisk.
CONS: LUNA saknar ännu all funktionalitet som dom flesta DAWS som funnits ett tag har. Det finns inte Sidechain möjlighet ännu. Inte heller kan man på något enkelt sätt använda outboard enheter så som hårdvara kompressorer, EQs o.s.v. Det finns ännu inte stöd för externa DAW Controllers (detta är dock på gång).
Multi out för exempelvis Superior drummer och andra liknande instrument finns ej ännu. Det finns heller inte några “basic” EQs, kompressorer o.s.v. som följer med själva programmet utan det är antingen tredjeparts pluggar eller dom UA pluggar som följer med det ljudkort eller DSP satellit man köpt. En nackdel är också givetvis att man är tvingad att ha UA hårdvara inkopplad för att kunna använda LUNA. Det hade t.e.x. varit smidigt att kunna editera ett projekt utan att ha hårdvaran ansluten.
LUNA är inte riktigt där ännu men troligtvis kommer det mesta som saknas i dag att läggas till i framtida uppdateringar. Uppdateringar kommer också frekvent, ungefär var tredje vecka. Har man ett ljudkort från Universal Audio skall man absolut testa detta.
Notering
Vid denna test så använde vi en ny Mac mini med det nya M1 Chippet. M1 chippet stöds ännu inte officiellt av UA. Men det fungerar med Rosetta 2 som intel variant, dock är det några saker som ännu inte fungerar helt och hållet. T.e.x. så fungerar inte UAs SHAPE instrument, Memory mätaren visar också 110-120% trots att minnet knappt jobbar detta är dock inget som påverkar något utan endast mätaren som visar galet. Detta kommer troligtvis att lösas när UA släpper en officiell uppdatering för Apple Silicon.
Läs mer på Universal Audios hemsida : LUNA