Ducking/Abbey road reverb Highpass/Lowpass
I bland kan det vara svårt att få till sången i en mix och man upplever att den inte kommer fram så bra som man önskar. Effekterna känns lite slaskiga och sången lite rörig. Den får dessutom kämpa mot andra instrument i mixen. En del av detta problemet brukar ha med “masking” att göra d.vs. att andra instrument har mycket energi inom samma frekvenser som sången. Men något som också spelar roll är hur effekterna på sången upplevs.
“EQ och Ducking”
Reverb överallt!
Något som påverkar hur tydligt sången framträder är dels att effekterna som till exempel Delay/Reverb förstärker bottenfrekvenserna i sången och ibland kan även lite jobbiga högre frekvenser förstärkas av själva reverbet/delayet i sig. Ett annat problem är att effekten ligger kvar över sångpartierna där man går från ett ord till ett annat. D.v.s. Reverbet/delayet från det första ordet i sången ligger kvar när det andra börjar. Det kan upplevas lite “rörigt”.
För att undvika detta kan man skräddarsy effekterna att jobba lite mer som vi vill.
Abbey Road Reverb EQ
Skapa en Aux send eller FX send (det heter lite olika beroende på vilket DAW man använder) på själva sångkanalen. Högst upp i kedjan på själva Aux kanalen vi sänder sången till lägger vi en EQ.
Lowcut och Highcut
Med EQn i det här fallet FabFilter så gör vi en Lowcut vid 600 hz och en Highcut vid 10 Khz. Detta kallas för “The Abbey Road Reverb trick” det kommer från att en av teknikerna man använde i den berömda Abbey Road studion på 60-70talet var att man lade bandpass filter oavsett om det var ett reverb från reverb kammaren eller ett plate reverb på reverb send. Det är en teknik som fungerar fortfarande. Det som händer är att man tar bort låga frekvenser och även höga från sången innan det går genom reverbet endast på FX kanalen. Det förhindrar att man förstärker låga frekvenser och jobbiga höga frekvenser i sången med reverbet i sig. Dom lägre och högre frekvenserna som sången redan hade lämnas opåverkade av reverbet. Detta går också naturligtvis att göra direkt i reverbet om reverb pluggen har en inbyggd Eq, och att Eqn som är inbyggd i reverb pluggen är tillräckligt avancerad.
Efter EQ så kommer själva reverbet vi tänkt använda i kedjan på FX kanalen.
I exemplet ser vi ett reverb från Valhalla.
Ducking med Kompressor
Efter reverbet så lägger vi en kompressor med sidechain kapacitet i kedjan på FX kanalen. Vi använder sidechain signalen från sångkanalen. I det här fallet är det “Audio 2”. Kompressorn som i det här fallet är H-Comp från Waves “lyssnar” nu endast på sångkanalen. Ställ en hyfsad snabb attack och en release runt 100 ms, lyssna dig fram så att kompressorn “grabbar tag” och “släpper” i takt med sången. Att komprimera runt 6dB brukar fungera bra. Det som händer nu är att varje gång sången hörs så “duckas” reverbet c.a. 6 dB och reverbet släpps upp varje gång sången tystnar. Detta gör att vi får en snygg reverb svans efter varje ord men reverbet ligger inte “över” sången och reverb från ett ord till ett annat ligger inte kvar.
Med den här plugin kedjan på FX kanalen har vi nu skapat en effekt på sången som fortfarande låter bra men låter sången bli tydligare och mer framträdande i mixen. Jag upplever också ofta att det låter som att sången har mer tryck och energi. Detta trick är också väldigt effektivt för Delay där man inte vill att Delay effekten skall ligga “över” sången utan mer som en effektsvans.